dilluns, 9 de gener del 2017

SÈPIA AMB MANDONGUILLES

Bon dia,
Estrenem la primera recepta d’aquest any!  Avui comencem per una d’aquelles receptes tradicionals que de ben segur ho heu tastat o ja heu fet alguna vegada.  Una recepta d’aquelles que passa de generació en generació i que cadascú la va adaptant a la seva manera. De ben segur que vosaltres la sabeu fer semblant,  amb coincidències o totalment diferent.
Aquesta d’avui no és ni millor ni pitjor que les altres, simplement és la que jo faig a casa.
A més és una recepta que m’agrada molt perquè no és complicada i et permet deixar-la feta el dia abans i guanyar temps si tens algun esdeveniment a casa.
La recepta d’avui: SÈPIA AMB MANDONGUILLES.

Som-hi !preneu nota dels ingredients:
Comencem la recepta!
En primer lloc prepararem el  sofregit.  En aquest cas farem un sofregit clàssic de tomàquet i ceba. Trossegem la ceba i la posem a coure en una paella amb una mica d’oli. Un cop tinc un to una mica daurat li afegim el tomàquet, ho salem i ho deixem reduir.
*En el cas jo faig servir tomàquet en conserva de la meva mare (per allò de l’hort a l’olla que sempre és molt més bo).
Un cop tinguem el sofregit fet el passem per la batedora perquè ens quedi més fi i el retirem fins després.
Ara anem per la sèpia. En el meu cas jo em vaig decantar per sèpia neta ja que es fa més via (sincerament). La trossegem a daus i la posem a coure a la paella amb un rajolí d’oli. Quan veiem que agafa un to daurat ja la podem treure i reservar-la per després.
Bé, la cassola ja va agafant forma. Ara ens toca preparar les mandonguilles. Mireu sobre el tema de les mandonguilles hi ha moltes receptes: que si barrejar carn de porc i vedella, que si posar-hi llet, que si posar-hi pa mullat en aigua, que si all i julivert... la veritat és que és tot un món.
Jo les faig com s’han fet tota la vida a casa meva amb llonganissa amb pebre (si sou de la zona de Barcelona en direu botifarra crua), ou i pa ratllat.  Així que jo us explico les meves.
Traiem la llonganissa del budell, l’aixafem amb una forquilla i afegim ou i el pa ratllat.

*En el cas del pa ratllat us recomano anar-lo afegint a poc a poc, perquè si ens passem ens quedaran les mandonguilles bones, però una mica espesses.
Un cop tenim la barreja de les mandonguilles a punt , les enfarinem i les fregim a la paella perquè agafin un to dauradet i cruixent.
Ara ja tenim tots els ingredients a punt així que els posem en una cassola,afegim els pesols i el got de vi blanc i cobrim la barreja amb aigua o caldo això a gust del consumidor. Ho posem a coure a foc mig i que faci xup xup.
Mentrestant preparem una picada (amb el morter, que sempre queda més bo) amb les avellanes, el safra, l’all, el julivert i sal. Quan tinguem la picada a punt l’afegim a dins de la cassola i remenem bé.

Continuem deixant que faci xup xup i quan el caldo hagi espessit ja ho podem treure del foc. Més o menys una mitja horeta a foc mig.
Doncs aquí teniu la nostra SÈPIA AMB MANDONGUILLES. Com heu vist  no és una recepta gens difícil. Pel meu gust encara és més bona si la feu d’un dia per l’altre. És ideal per fer a casa quan tenim convidats, però també per a dur-la a la carmanyola a la feina i gaudir d’un bon àpat. Això si no oblideu endur-vos un bon tros de pa perquè no podreu evitar sucar-n’hi.

Espero que us animeu a provar-ho! I em digueu què tal! Vosaltres com la feu aquesta recepta?

Ara recordeu nova recepta el dilluns 23 de Gener! 

6 comentaris:

  1. Mmmm! Quina manera més bona de començar l'any!!! I quina pinta que té aquesta recepta!!!! I si és d'aquestes receptes que hem fet o hem tastat, en el meu cas nomès l'he tastada però no descarto fer-la ben aviat.
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si jo també l'havia tastat varies vegades abans d'animar-me a fer-la, no sé perquè em semblava més difícil i al final és una de les meves incondicionals. Una abraçada

      Elimina
  2. te una pinta deliciosa! jo no soc gaire amant del peix, pero com que porta carn aquest plat es dels unics amb peix que m'agraden jajaja
    ara m'has obert la gana!!

    un petonet!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja si al ser un mar i muntanya tens els dos gustos! l'has de provar. Una abraçada

      Elimina
  3. Nenaaa pero quina pinta tan bona que te aixo!!!, si sabessis la de receptes que tinc per probar ara que tinc cuina!!!, Crec que al final la que acabará com una mandonguilla seré jo com no em posi les piles a fer algo de deport. Sens dubte, me la guardo perque m'encanten les mandonguilles i m'encanta la sepia!!!. Un petonàs maquisima!!!

    ResponElimina
  4. Guapa això de l'esport jo també ho tinc pendent és propòsit d'any nou a veure com acaba! jajaja no pateixis que de receptes també n'hi ha de molt sanes i baixes en calories, a més ara amb la cuina nova has de provar-ne alguna! Una abraçada

    ResponElimina

Moltes gràcies per passar pel bloc i per deixar un comentari! FINS AVIAT