Bona nit,
Com bé sabeu és
dilluns i avui ens toca recepta! Avui us
porto una recepta d’aquelles de tota la vida . Recepta tradicional que besàvies,
àvies i mares han fet a casa per aprofitar
un dels fruits típics de la tardor: el codony.
A segur que molts ja
ho deveu haver endevinat. La recepta d’avui: CODONYAT
Som-hi preneu nota
dels ingredients:
Ingredients
|
|
Comencem la recepta!
En primer lloc rentem bé els codonys ja
que les courem amb la pell . Un cop nets els punxem amb una forquilla de manera
que quedin ben foradats.
Ara les posem a l’olla i els fem bullir
fins que estiguin prou cuits.
NEl temps de cocció dependrà de la mida dels codonys. Jo us recomano que
per estar segurs de si estan ben cuits els punxeu amb un bastonet de pinxo o
amb un ganivet. Quan notem que la polpa es tova, ja són a punt.
!Truc: Els codonys del tros
sempre tenen una mena de borrissol per
sobre la pela. Per treure-la jo els poso sota el raig d’aigua i els frego amb
un fregall dels plats (això si net i nou).Si els compreu a la verdureria podria
ser que ja fossin nets, de totes maneres no està de més passar-los un raig d’aigua.
Un cop cuits els escorrem i els deixem reposar una mica, no perquè
es refredin del tot però si perquè temperin .
Ara fem els codonys a trosso deixant el pinyol del mig escurat al
màxim! Encara que els trossos ens quedin petits no passa res, ja que al final
de l’elaboració haurem de triturar-los.
!Truc:
A casa meva no hi traiem la pell per això la retem bé.
Hi ha receptes de codonyat que els pelen . Això al vostre gust!
Un cop tallats a trossos pesem els
codonys i els posem en una olla. Afegirem entre 700-750 gr de sucre per cada
quilo de codonys.
!Truc: el sucre anirà una mica al
gust del consumidor si us agrada més dolç poseu 750 gr per quilo, si us agrada
menys dolç amb 700gr/quilo ja fareu.
Ara ens toca
deixar-lo reposar i que el sucre i el codony vagin macerant. En el meu cas jo ho deixo 24 h i ho vaig remenant
cada certes hores perquè es barregin bé.
Passades aquestes 24
hores toca posar-ho al foc. Els codonys s’han de coure a foc mig uns 30-40
minuts.
NEl temps de cocció dependrà de
la quantitat de codonys i de la mida dels trossos. Per saber quan està fet
veureu que la massa de l’olla es va
espessint i que agafa un to marró suau.
!Truc: durant el temps de cocció
aneu remenant amb una cullera o espàtula de fusta, ja que el sucre anirà caramel·litzant
i sinó ho remeneu se us recremarà el cul de l’olla . Si us passa això el
codonyat agafarà gust amarg.
Ja tenim aquí l’últim
pas. Toca de triturar-ho i abocar-ho en els recipients en que el vulguem
emmagatzemar. Jo ho faig amb safates d’alumini .
Ja veieu que pot ser no és una recepta tan ràpida com les
últimes que us havia presentat però també és una recepta fàcil i senzilla. És
una recepta d’aquelles que fas un cop a
l’any , però que la podràs gaudir durant tot l’any.
El codonyat aguanta fàcilment
d’un any a l’altre. Això si l’heu de
guardar en lloc sec i fosc. I un cop
encetada la terrina a la nevera. A parir d’aquí feu-lo servir pel que més us
vingui de gust: Amanides, postres, combinacions dolç-salat, amb pollastre,
vedella...etc
Espero que us animeu a provar-ho! I em digueu què tal!
Espero que us animeu a provar-ho! I em digueu què tal!
Ara recordeu nova
recepta el dilluns 7 de Desembre!
Avui entrar al teu blog no em provoca salivera, per sort, el codonyat no m'agrada massa. jijiji
ResponEliminaJajaja a mi tampoc no em provoca gaire salivera...però al meu company d'aventures el torna boig! una abraçada
EliminaSembla complicat de fer! Té molt bona pinta :) Una abraçada!
ResponEliminaNo et pensis, no és difícil el que passa que és com tot... cal trobar-li el punt just! unan abraçada
EliminaMare meva Mabel, quina pinta més bona. Doncs moltes gràcies per la recepta, un dia m'animare a fer-ho i t'explico. Una abraçada
ResponEliminaEi doncs esperant que t'animis a fer la recepta a veure que tal! una abraçada guapa
EliminaMare meva quina pintassa que te aixo!!!, a casa tenim arbres de codony i la meva sogra en fa i la veritat es que es bonísim!!!! Un petonas maquisima!!
ResponEliminaSi a casa també tenim codonyers i no hi ha res com collit de l'arbre i preparat el codonyat! una abraçada
EliminaEi! A mi no m'agrada el codonyat tot i que fa una pinta... però jo aprofito els codonys de casa per fer all i olli de codony, l'has provat mai??? Està boníssim!!!!
ResponEliminaJajjaa a mi tampoc em fa massa el pes sol.Combinat amb alguna cosa encara! tot i que jo el faig pels de casa. Doncs l'all i oli de codony el vaig provar un cop però no el ser fer. Tens la recepta?
Elimina