dilluns, 23 de novembre del 2015

Receptes amb molt de gust: CODONYAT

Bona nit,
Com bé sabeu és dilluns i avui ens toca recepta!  Avui us porto una recepta d’aquelles de tota la vida . Recepta tradicional que besàvies,  àvies i mares han fet a casa per aprofitar un dels fruits típics de la tardor: el codony.
A segur que molts ja ho deveu haver endevinat. La recepta d’avui: CODONYAT

Som-hi preneu nota dels ingredients:
Ingredients
  • 1kg de codonys cuits (millor peseu els codonys un cop cuits perquè com que en traurem el pinyol en disminuiran el seu pes)
  • 700-750 gr de sucre


Comencem la recepta!
En primer lloc rentem bé els codonys ja que les courem amb la pell . Un cop nets els punxem amb una forquilla de manera que quedin ben foradats.
Ara les posem a l’olla i els fem bullir fins que estiguin prou cuits.
NEl temps de cocció dependrà de la mida dels codonys. Jo us recomano que per estar segurs de si estan ben cuits els punxeu amb un bastonet de pinxo o amb un ganivet. Quan notem que la polpa es tova, ja són a punt.
!Truc: Els codonys del tros sempre tenen una mena de borrissol  per sobre la pela. Per treure-la jo els poso sota el raig d’aigua i els frego amb un fregall dels plats (això si net i nou).Si els compreu a la verdureria podria ser que ja fossin nets, de totes maneres no està de més passar-los un raig d’aigua.
 
Un cop cuits els  escorrem i els deixem reposar una mica, no perquè es refredin del tot però si perquè temperin .
Ara fem els codonys  a trosso deixant el pinyol del mig escurat al màxim! Encara que els trossos ens quedin petits no passa res, ja que al final de l’elaboració haurem de triturar-los.
!Truc: A casa meva no hi traiem la pell per això la retem bé. Hi ha receptes de codonyat que els pelen . Això al vostre gust!

Un cop tallats a trossos pesem els codonys i els posem en una olla. Afegirem entre 700-750 gr de sucre per cada quilo de codonys.
!Truc: el sucre anirà una mica al gust del consumidor si us agrada més dolç poseu 750 gr per quilo, si us agrada menys dolç amb 700gr/quilo ja fareu.
Ara ens toca deixar-lo reposar i que el sucre i el codony vagin macerant.  En el meu cas jo ho deixo 24 h i ho vaig remenant cada certes hores perquè es barregin bé.
Passades aquestes 24 hores toca posar-ho al foc. Els codonys s’han de coure a foc mig uns 30-40 minuts.
NEl temps de cocció dependrà  de la quantitat de codonys i de la mida dels trossos. Per saber quan està fet veureu que  la massa de l’olla es va espessint i que agafa un to marró suau.
!Truc: durant el temps de cocció aneu remenant amb una cullera o espàtula de fusta, ja que el sucre anirà caramel·litzant i sinó ho remeneu se us recremarà el cul de l’olla . Si us passa això el codonyat agafarà gust amarg.
 
Ja tenim aquí l’últim pas. Toca de triturar-ho i abocar-ho en els recipients en que el vulguem emmagatzemar. Jo ho faig amb safates d’alumini .
Ja veieu que  pot ser no és una recepta tan ràpida com les últimes que us havia presentat però també és una recepta fàcil i senzilla. És una recepta  d’aquelles que fas un cop a l’any , però que la podràs gaudir durant tot l’any.
El codonyat aguanta fàcilment d’un any a l’altre.  Això si l’heu de guardar en lloc sec i fosc.  I un cop encetada la terrina a la nevera. A parir d’aquí feu-lo servir pel que més us vingui de gust: Amanides, postres, combinacions dolç-salat, amb pollastre, vedella...etc
Espero que us animeu a provar-ho! I em digueu què tal!

Ara recordeu nova recepta el dilluns 7 de Desembre!

10 comentaris:

  1. Avui entrar al teu blog no em provoca salivera, per sort, el codonyat no m'agrada massa. jijiji

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja a mi tampoc no em provoca gaire salivera...però al meu company d'aventures el torna boig! una abraçada

      Elimina
  2. Sembla complicat de fer! Té molt bona pinta :) Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et pensis, no és difícil el que passa que és com tot... cal trobar-li el punt just! unan abraçada

      Elimina
  3. Mare meva Mabel, quina pinta més bona. Doncs moltes gràcies per la recepta, un dia m'animare a fer-ho i t'explico. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei doncs esperant que t'animis a fer la recepta a veure que tal! una abraçada guapa

      Elimina
  4. Mare meva quina pintassa que te aixo!!!, a casa tenim arbres de codony i la meva sogra en fa i la veritat es que es bonísim!!!! Un petonas maquisima!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si a casa també tenim codonyers i no hi ha res com collit de l'arbre i preparat el codonyat! una abraçada

      Elimina
  5. Ei! A mi no m'agrada el codonyat tot i que fa una pinta... però jo aprofito els codonys de casa per fer all i olli de codony, l'has provat mai??? Està boníssim!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajjaa a mi tampoc em fa massa el pes sol.Combinat amb alguna cosa encara! tot i que jo el faig pels de casa. Doncs l'all i oli de codony el vaig provar un cop però no el ser fer. Tens la recepta?

      Elimina

Moltes gràcies per passar pel bloc i per deixar un comentari! FINS AVIAT